
גטו טרזיינשטט
מידע כללי
טרזיינשטאט (טרזין בצ'כית), הוקמה ב 1780 כעיר מבצר צפונית לפראג ויועדה לאוכלוסייה של7,000 נפש, מחציתה הם חיילים.

הגסטאפו נטל אחריות על טרזין ב10 ביוני 1940 והמבצר הקטן החל לשמש כבית סוהר לאסירים פוליטיים שהתנגדו לשלטון הנאצי באירופה ביניהם יהודים ולא יהודים.
היהודים הראשונים הגיעו לגטו בנובמבר 1941 ולאחר חצי שנה גורשו אל הגטו כ30 אלף יהודים מבוהמיה ומורביה בהמשך השנים הגיעו גם כן אל הגטו יהודים מאוסטריה וגרמניה רובם הם קשישים שקיבלו אותות גבורה על כך ששירתו את גרמניה במלחמת העולם הראשונה בטרזין נוצר ריכוז של אמנים, סופרים, מוזיקאים ומדענים מצ'כוסלובקיה, אוסטריה וגרמניה. ולאחר שהגרמנים כבשו את צ'כוסלובקיה הוקם ב24 בנובמבר 1941 גטו טרזיינשטאט כביכול בעבור יהודי צ'כיה .בגטו חיו כשלמעשה זה היה מחנה ריכוז שהכין למעבר למחנות המוות במזרח אירופה.
בשיא פעילותו בשנת 1942 נדחסו בגטו כ58 אלף אסירים עם מזון דל ביותר בשנת 1942 לבדה מתו מרעב קרוב ל16 אלף איש. כ12 אלף ילדים. (ילידי1945-1928) שנשלחו לטרזיינשטאט, שעתידם היה דבר חשוב ויקר מאוד להנהגה היהודית בגטו, 9,001 נשלחו למחנות המוות ומהם שרדו רק 325 ילדים.
סיבת המוות מספר ההרוגים
מזון דל ורעב 16,000 אנשים ומתוכם 12,000 ילדים.
ילדים שנשלחו למחנות המוות מתוך 9,001 נהרגו 8,676 ילדים ושרדו 325.
המציאות הקשה בגטו, עמדה בסתירה לכל מה שהבטיחו הגרמנים בעצם כוונות הנאצים בהקמת הגטו הזה חולקו ל3:
1-מקום איסוף ליהודי הפרוטקטורט של בוהמיה ומורביה. (כאשר היטלר נכנס בראש צבאותיו לפראג והכריז כי בוהמיה ומורביה הן תחת השגחה גרמנית "מדינת חסות" גרמנית)
2-שנית, לאחר ועידת ואנזה, ביקשו הנאצים לרכז בו את כל היהודים הקשישים, היהודים יידועי השם והיהודים בעלי הזכויות המיוחדות, כגון יהודים אשר לחמו למען גרמניה במלחמת העולם הראשונה וזכו לאותות הצטיינות (בוועידת ואנזה התקבלה ההחלטה של הפתרון הסופי ועל האופן שבו הוא יבוצע)
3-המקום הפך בסוף לגטו לראווה למדינות המערב, בעודו ממשיך לשמש כתחנת ביניים בדרך לאושוויץ.
מנהיגי יהדות צ'כיה, שלא ידעו על החלק השלישי בתוכנית, תמכו בהקמת הגטו מתוך תקווה למנוע את הגירוש למזרח ובדרך זו לשמור את היהודים הצ'כים על אדמת מדינתם עד תום המלחמה.
בינואר1942 התפרקה אשליית המקלט עם תחילת המשלחות טרזיינשטאט למזרח והוצאות להורג בתלייה של שישה עשר יהודים בגלל שפשעו על שם רקע "פגיעה בכבוד הגרמני", הפשע שהם עשו היה שליחת מכתבים לבני משפחתם.
גטו טרזיינשטאט קיבל כינוי/אופי מיוחד משום שהגרמנים רצו להפוך את הגטו לזקנים ולבעלי זכויות מגרמניה ומאוסטריה, ולהשתמש בו כ"גטו לראווה" ככלי שישרת לשם התעמולות שלהם ברדיו אותו הציגו בפני העולם כהוכחה לכך שהשלטון הנאצי מיטיב עם היהודים. בשנת 1943 נשלחו לטרזין כ-500 יהודים מדנמרק.
כאשר ממשלת דנמרק, בצעד יוצא דופן, התעקשה על ביקור של הצלב האדום במחנה. הנאצים החליטו לאפשר את הביקור במטרה להפריך את השמועות על מחנות ההשמדה שהחלו להתפשט באותה תקופה. לקראת הביקור נשלחו יהודים רבים מטרזין לאושוויץ, על מנת לשפר את תנאי הצפיפות הקשים בגטו ולראות שהיהודים חיים טוב ובצורה אנושית וראויה בנוסף הוקמו בתי קפה וחנויות מודמים כדי לתת תחושה של חיים נורמאליים בגטו ביקור הצלב האדום היה כל כך מוצלח עד שהנאצים החליטו לצלם בטרזין סרט תעמולה שיופץ ברחבי העולם. הסרט שנקרא "הפיהרר מעניק כפר ליהודים" צולם בשנת 1994ובסרט הוצגו חיי קהילה ומסחר משגשגים אנשים שמחים בכיכרות ילדים משחקים ואנשים שמחים שאומרים למצלמה "טוב לי בטרזין" בזמן צילומי הסרט נאסר על כול מי שלא השתתף בסרט לצאת לרחוב. בנוסף לאחר סיום צילומי הסרט כול המשתתפים כולל הבמאי לאושוויץ. בניגוד למה שהיה צפוי הצליחו דווקא המנהיגים היהודים בגטו לארגן לאסירים היהודים במידה מסוימת תנאי חיים מתוקנים שכללו: טיפול וחינוך ילדים ונוער, שירותי בריאות, חלוקת מזון, דיור,עבודה, תרבות, פעילויות ספורט. עקב איומים ולחצים השתתפה ההנהגה היהודית ויהודי הגטו שנפלו בתרמית של הגרמנים של הוצאת סרטי תעמולה שבו הסתירו את התנאים שהיו בגטו כגון: רעב, המלחות, הצפיפות והתמותה הגבוה שנבוא עקב הצפיפות הרבה שהובילה למחלות ואף למגפות קשות שעקב תנאי התברואה והתזונה הנוראיים ב1942 נפטרו כ15אלף נפש שהיו כ50.4 אחוזים מאוכלסיית הגטו. המגורשים שהועברו ממחנות הריכוז אל מחנות ההשמדה (שנקראו הטרנספורטים) לקראת ביקור משלחת הצלב האדום וצילום סרט התעמולה שהוכרחו היהודים להשתתף בו בכדי לא לסכן את חייהם וחיי משפחותיהם שלהם.
מקורות מידע
ויקיפדיה:
:YNET
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4216702,00.html
טרזינטאשט:
http://lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=8445
ביקור בגטו טרזינשטאט:
גטו טרזין:
בית טרזין:
חברי הקבוצה:
לקראת סוף המלחמה באפריל ומאי 1945. עוד הגיעו לטרזין עשרות אלפי יהודים ששרדו את המחנות וצעדות המוות, המפקד הנאצי רהם ואנשיו עזבו את טרזין ב-5 למאי, לאחר שצוות פעולה צ'כי של רופאים ואחיות הגיעו לעזרה. ביום ה-8 למאי 1945 בשעות הערב, הגיעו חיילי הצבא האדום ושחררו את הגטו. לאחר השחרור נשאר הצבא הרוסי בטרזין, המקום שימש עד עזיבת הסובייטים כמחנה צבאי, וכיום חיים בו כמה מאות תושבים, ברובם כאלה שעבדו במקום, זקנים הנתמכים ע"י השירותים הסוציאליים של פראג.
לסיכום : הגטו שהוקם למעשה כמחנה ריכוז ליהודים עד למעברם למחנות ההשמדה והיחס המיוחד והאופי המיוחד שקיבל כדי שיכולו להשתמש בגטו בתור סמל לסרטים התיעודיים ולתעמולות של הנאצים בסך הכול נשלחו כ-160,000 יהודים לטרזין, כולל אלה שהגיעו בצעדות המוות וכרבע מהם (כ-35,000) נספו בו, רובם ממחלות ומרעב וכ-88,000 נשלחו להשמדה במזרח אירופה , מתוכם רק 4 אלף ניצלו. 19,000 ניצולים שרדו בתום המלחמה. הנאצים העבירו את השליטה על המחנה לצלב האדום ב3 במאי 1945, וחמישה ימים לאחר מכן שוחרר המחנה על ידי הצבא האדום.
-
גסטאפו: הוא קיצור שמה של משטרת המדינה החשאית" של גרמניה הנאצית אחד הגופים המרכזיים לאכיפת הטוטליטריות הנאצית - תחילה בפרוסיה בלבד, משם לכלל גרמניה, ולבסוף לכלל השטחים הכבושים.
-
צעדות המוות: הוא הכינוי שניתן על ידי אסירי מחנות הריכוז ההשמדה להצעדה כפויה ממחנות ריכוז והשמדה ליעדים אחרים. הכינוי אומץ על ידי ההיסטוריונים וחוקרי השואה להובלת שיירות אסירים למרחקים גדולים תחת שמירה כבדה ובתנאים לא-אנושיים, במהלך מלחמת העולם השנייה.
-
שי אורן
-
אביב שמש
-
אדר חברים
-
רועי אוחנה
-
בן גוילי
-
לידיה ישכרוב